ПОНЯТТЯ «УКЛАД ЖИТТЯ» ЯК ПЕДАГОГІЧНИЙ ФЕНОМЕН

Автор(и)

  • Irina A. Kolesnik

Ключові слова:

хмарні технології, хмарне обчислення, ІТ – інфраструктура, програмне забезпечення, інформаційна система, провайдер

Анотація

У статті проаналізовано підходи до визначення поняття «уклад життя» та здійснено його співвідношення з такими категоріями, як «шкільний клімат», «виховний простір», «спосіб життя». Теоретично обґрунтовано поняття «уклад життя» як стала форма повсякденної життєдіяльності освітнього закладу. Обґрунтовано складові «укладу життя»: ціннісний, суб’єктно-опосередкований, структурно-процесуальний. Виявлено, що ефективними умовами формування укладу життя виступають традиції шкільного життя та організаційна структура навчального закладу. Уклад життя розглядається як багатогранне життєве явище і як педагогічна категорія. На основі контекстного аналізу визначено суттєві ознаки укладу життя. У статті проаналізовано сучасні дослідження, що дозволило виокремити елементи укладу життя, які необхідно формувати та зберігати у сучасному освітньому закладі. У статті представлено шляхи формування елементів укладу життя та впровадження їх у сучасне життя, а також визначено причини, що заважають його ефективному створенню.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

Сауткин В.Ф. Рекомендации по совершенствованию «Уклада школьной жизни» в условиях обновления структуры и содержания общего образования // Официальные документы в образовании. 2001. №31. С. 80—84.

Тубельский А.Н. Правовое пространство школы : учеб.-метод. пособие. М., 2001.

Фрумин И.Д. Тайны школы: заметки о контекстах : монография. Красноярск, 1999.

Хренова Т.П. Становление и тенденции развития уклада жизни отечественной школы: 20—90-е годы XX века, первое десятилетие XXI века : автореф. дис. ... канд. пед. наук, 2010.

Downloads


Переглядів анотації: 882

Опубліковано

2014-11-20

Як цитувати

[1]
I. A. Kolesnik, «ПОНЯТТЯ ‘УКЛАД ЖИТТЯ’ ЯК ПЕДАГОГІЧНИЙ ФЕНОМЕН», OD, вип. 4 (8), с. 172–178, Лис 2014.

Номер

Розділ

Загальний розділ